Goedkope wijn is niet altijd slechte wijn. Er zijn goede wijnen in elke prijsklasse, de een goedkoper dan de ander en de ander iets duurder. Het verschil tussen de twee is meestal de kwaliteit van de smaak en hoe lang hij houdbaar is.
Duurdere wijnen zijn meestal beter van smaak, maar je kunt niet garanderen dat ze überhaupt goed zullen zijn. Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur.
Sommige mensen kopen liever een goedkopere fles wijn waarvan ze weten dat ze ervan zullen genieten en die ze niet zo snel beu zullen zijn. Anderen zijn misschien bereid iets meer geld uit te geven voor een wijn die een betere reputatie heeft en waarschijnlijk beter zal smaken.
Het is belangrijk om vergeet niet dat, net als bij alles, je krijgt waar je voor betaalt. Dus, als je op zoek bent naar een wijn van hoge kwaliteit die lang meegaat en goed smaakt, moet je misschien bereid zijn wat meer geld uit te geven.
Tegelijkertijd zijn er genoeg betaalbare wijnen op de markt die toch een goede smaak hebben. Laat u dus niet wijsmaken dat goedkope wijn altijd slecht is, zoals je ook hier kan ontdekken.
Wat maakt wijn een goede wijn?
Is het de prijs? De druif? De regio waar hij vandaan komt?
Er zijn veel factoren die bijdragen tot de kwaliteit van wijn, en hoewel sommige duurdere wijnen ongetwijfeld van betere kwaliteit zijn dan goedkopere wijnen, is dat niet altijd het geval. Er zijn goede en minder goede wijnen in elke prijsklasse, de ene al iets goedkoper dan de andere.
De kwaliteit van wijn wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder de druivensoort, de streek waar hij vandaan komt, de producent en het rijpingsproces. Sommige duurdere wijnen zijn ongetwijfeld van betere kwaliteit dan goedkopere wijnen, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn veel uitstekende wijnen verkrijgbaar tegen lagere prijzen, en je kunt niet altijd garanderen dat een duurdere wijn goed zal zijn.
Druivensoort
De druivensoort van de wijn is een belangrijke factor bij het bepalen van de kwaliteit. Er zijn verschillende druivenrassen die worden gebruikt om verschillende soorten wijn te produceren. De meest voorkomende druivensoorten die voor de productie van wijn worden gebruikt zijn de volgende: Witte wijnen- Chardonnay, Riesling, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc Rode wijnen- Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Pinot Noir. Het land of de streek waar de druiven verbouwd worden, is ook van invloed op de smaak van de wijn. Bijvoorbeeld wijnen uit Frankrijk worden vaak beschreven als wijnen met een fruitige smaak met hints van zwarte bessen.
Wijnstreek
Ook de streek waar de wijn vandaan komt, heeft een grote invloed op de smaak. Het klimaat, de bodem en de geografie van de streek spelen allemaal een rol bij de smaak van de wijn. Zo zijn wijnen uit Californië vaak fruitig met een vleugje eikenhout, terwijl wijnen uit Italië kruidiger en aardser zijn.
Rijpingsproces
Het productieproces van de wijn is ook een belangrijke factor die bepalend is voor de kwaliteit van de wijn. In het algemeen geldt dat hoe langer het druivensap tijdens de gisting in contact blijft met gist, hoe beter de smaak. Als het langer duurt, vergisten sommige suikers tot alcohol terwijl andere componenten overblijven om complexere smaaktonen te creëren.