Hoe kun je zelf slagroom maken?

Hoe kun je zelf slagroom maken?

Wil je slagroom maken? Wij leggen je graag uit hoe je slagroom maakt. Je kunt slagroom natuurlijk zelf maken, maar je kunt ook een spuitbus in de supermarkt kopen. Het is voorts gesteriliseerd als gepasteuriseerd verkrijgbaar. Men gebruikt slagroom meestal in opgeklopte vorm. Denk hierbij aan ijs, koffie, chocomelk, taarten of gebak.

Slagroom is een room, die je zowel met en zonder suiker kunt maken. Slagroom met suiker wordt voor ijs, chocomelk etc. gebruikt. Slagroom zonder suiker wordt meestal gemengd in soepen en sauzen. Men maakt slagroom door opdrijvende room van verse melk te scheppen. Het gehalte qua vet ligt rond de 35 procent.

Zelf slagroom maken

Voordat je zelf slagroom gaat opkloppen is het belangrijk om het room gekoeld op te slaan. Is de room nog warm, dan zullen de vetten te zacht blijven. Het opkloppen kun je doen met een elektrische mixer, maar het kan ook gedaan worden met een garde. Met een elektrische mixer is natuurlijk het meest aangenaam, maar het is evengoed mogelijk met een garde. Let er wel op dat je niet te lang gaat kloppen, want als je te lang doorgaat zal de substantie eerder op boter lijken dan slagroom. Te kort is ook niet goed, want dan is de substantie niet stevig genoeg. Vaak zie je zelf wanneer je een goede substantie hebt. Tijdens het kloppen is het raadzaam om regelmatig te controleren hoe ver je bent.

Als de slagroom tijdens het kloppen niet dikker wordt, maar dun blijft, dan is de slagroom mogelijk te warm. Je kunt dan de slagroom het best in de koelkast te doen, zodat je later een nieuwe poging kunt wagen. Tijdens het kloppen kun je er suiker bij doen, zodat je een lekkere zoete substantie krijgt. Je kunt tussentijds ook proeven of je er voldoende suiker in hebt gedaan. Welke suiker je gebruikt maakt in principe niet zoveel uit. Dit kan suikersiroop of desnoods poedersuiker zijn.

Stijfheid slagroom

Heb je inmiddels slagroom gemaakt? Deze substantie is in de koelkast circa twee dagen houdbaar. Zo snel mogelijk gebruiken en opeten is aan te raden, want de stijfheid wordt al vrij snel minder. Om de stijfheid te behouden kun je de slagroom het best zo koud mogelijk bewaren. Eventueel in de vriezer. Er zijn zogenaamde slagroomverstevigers te koop bij veel supermarkten. Voorts kun je maïzena toevoegen tijdens het kloppen.

Recepten

Er zijn diverse recepten voor het maken van slagroom. Voor de klassieke slagroom kun je de volgende ingrediënten gebruiken:

Room (200 ml)

Eetlepel poedersuiker

Snufje zout

Het is mogelijk om een smaakje toe te voegen, zodat je een slagroom met een smaakje krijgt. Hierbij kun je denken aan smaakstoffen zoals bourbon, amandel, vanille of anijs. Als je regelmatig slagroom maakt is het leuk om hier eens mee te experimenteren.

Slagroom stap voor stap maken

Het maken van slagroom is eenvoudig. Volg de onderstaande stappen bij het maken van slagroom.

Stap 1

Zet de room goed koud. Je kunt de room het beste in de koelkast bewaren.

Stap 2

Bij de volgende stap ga je de slagroom kloppen. Doe de room in een grote schaal. Bij voorkeur een schaal van metaal. Je kunt de slagroom mixen met een elektrische mixer of een garde.

Stap 3

Voeg suiker en zout toe. Door de suiker wordt de slagroom lekker zoet en zout zorgt voor een rijkere smaak.

Stap 4

Tussentijds kun je eventueel proeven om te controleren of de substantie goed. Te lang kloppen is niet goed, want op deze manier gaat de slagroom eerder op boter lijken en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Stap 5

Heeft de slagroom de juiste stijfheid? Dan is deze klaar en kun je het gebruiken.