Container huren? Welke heb je nodig en wat kost het?

Container huren? Welke heb je nodig en wat kost het?

Moet je een container huren voor je eigen werkzaamheden of die van een klant en ben je op zoek naar meer informatie over het huurproces? De firma Remondis De Vocht geeft een paar tips om de juiste afvalcontainer te huren.

Welke container heb je nodig?

Een afvalcontainer is handig om snel en eenvoudig afval te verzamelen en af te voeren. Dit afval kan op verschillende manieren ontstaan:

·         Sloopwerken, van een woning, garage, bedrijfspand…

·         Grondwerken voor de aanleg van een terras, fundering, vijver…

·         Inboedel opruimingen voor het leegmaken van een huis

·         Renovatiewerken, zoals de vervanging van een bad of badkamerrenovatie

Opgelet, want niet elk afvaltype behoort tot dezelfde afvalgroep. Alles verzamelen in één afvalcontainer is niet wenselijk. Het maakt de verwerking en recyclage veel moeilijker, en bovendien is een container voor gemengd afval veel duurder dan eentje voor een specifieke afvalstroom.

Daarom geldt de regel: één afvalcontainer per afvalgroep.

Huur bijvoorbeeld een container voor steenpuin, voor afbraakhout en voor groenafval. Geen idee welke soorten je nodig hebt? Vraag advies aan de verhuurfirma.

Welk formaat?

Er is niets zo vervelend als midden in een project vaststellen dat de gehuurde afvalcontainer te klein is. Dat zorgt voor een vertraging en extra kosten.

Daarom moet je het formaat goed op voorhand inschatten. Of huur een container die wat meer volume biedt dan je effectief denkt nodig te hebben. Zo heb je wat marge.

Als je een relatief klein volume van een bepaalde afvalsoort hebt, is een big bag misschien een goedkopere optie.

De meest courante formaten zijn 8 m³, 10 m³ en 12 m³. Er zijn ook grotere afmetingen met een volume tot wel 30 m³.

Vergeet niet dat elke container een maximumgewicht heeft. Voor alle afvalcontainers met een volume groter dan 8 m3 geldt een maximumgewicht van 13 ton. In sommige gevallen zal je zware ladingen dus moeten spreiden.

Waar plaats je de container?

Een afvalcontainer neemt flink wat plaats in. Zoek daarom voor de levering een goed plaatsje.

Je kan de container op een privé-eigendom zetten, zoals een oprit, in de tuin of op een bedrijfsparking. Indien de afvalcontainer op de openbare weg komt, moet je een vergunning aanvragen. Daarnaast heb je verkeersborden nodig om ongelukken te voorkomen. Breng je deze zaken niet in orde, dan riskeer je een boete.

Wat kost het?

De kostprijs van een afvalcontainer wordt bepaald door een aantal zaken:

1.      De afvalsoort. Deze prijscomponent is variabel o.b.v. het soort afval dat je in de container gooit, bv. steenpuin, glas, gemengd bouwafval…

2.      Het formaat. Hoe groter de container, hoe groter de huurkost.

3.      De duurtijd. Heb je de container een weekend, een week of langer nodig? De huurperiode zal mee de prijs bepalen.

4.      Extra kosten. Soms heb je extra kosten, zoals het betalen van parkeergeld (voor een container in de stad), transportkosten, rijplaten…